Om zo lang mogelijk van je tuinmeubels te genieten kan je plastic of canvas meubels in de winter het beste binnen bewaren. Als dat niet mogelijk is kan je ze ook afdekken met zeil. Meubels van wat zwaardere materialen zoals hout en gietijzer kunnen prima buiten blijven staan maar dienen wel goed onderhouden te worden. Het is belangrijk om je gietijzeren meubels regelmatig schoon te maken met een vochtige doek en te controleren op roestplekken.

Hoe onderhoud je houten tuinmeubels?

Om je houten Tuinmeubels mooi en netjes te houden heb je het volgende nodig:

  • schoonmaakhandschoenen
  • schuurborstel of hogedrukspuit
  • warm water met zeep
  • teakolie of beits
  • verfkwast
  • verduurzamingsmiddel

Hoe ga je te werk?

  1. Maak de meubels goed schoon. Met een hogedrukspuit gaat dit het snelst, maar een schuurborstel werkt ook prima.
  2. Laat de meubels volledig drogen voor je verder gaat met het aanbrengen van olie of beits.
  3. Teakhouten meubelen zijn erg sterk en hebben weinig onderhoud nodig. Om ze er netjes uit te laten zien is het echter wel een goed idee om wat teakolie of beits op waterbasis aan te brengen. Zachtere houtsoorten hebben verduurzamingsmiddel nodig om te voorkomen dat ze gaan rotten.

 

 


Shop De leukste tuinmeubelen kopen  voor deze zomer.  Met het mooie weer kriebelt het om alle ramen en deuren open te gooien, het tuinmeubilair af te stoffen en met een boekje van de eerste zonnestralen te genieten. Of jouw tuinmeubels al dan niet aan vervanging toe zijn, lees je hier. Zwart is sinds vorige zomer één van de trendkleuren voor de tuin. Zwarte panelen, zwart meubilair, zwarte hekkens, zwarte terrasoverkappingen … de kleur is populairder dan ooit.

De leukste tuinmeubelen voor deze zomer

De tuin vormt al enkele jaren het rechtstreekse verlengde van het interieur. Grote, glazen deuren of massieve raamoppervlakken tot aan de grond zorgen ervoor dat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen, zodat je tijdens warme zomerdagen optimaal kan genieten van alle beschikbare ruimte. Geschikt tuinmeubilair dat past in de stijl van de woning is hierdoor geen overbodige luxe.
De leukste tuinmeubelen voor deze zomer.

Ook groen laat zich als trendkleur gelden in de tuin. In tegenstelling tot enkele jaren geleden is het niet limoengroen, maar donkergroen dat de boventoon voert. Vooral meubilair is erg geliefd in deze kleur, waardoor het als het ware helemaal opgaat in de rest van het tuinontwerp.  Qua materiaal is vooral vlechtwerk alomtegenwoordig. Gevlochten stoelen, bijzettafeltjes, bloempotten en lantaarns zijn de absolute musthaves van elke designliefhebber de komende zomer.

Shopping? Table de jardin  King 199,95 € – Gevlochten lamp XXL – € 168 euro – Maisons du Monde, bloempot uit aardewerk – 27,95 euro – HK Living, groene tafel – 769 euro – Hay, duo van zwarte bloempotten – 120 euro – Maisons du Monde, zwarte lantaarn – 69,99 euro – Maisons du Monde, groene stoel met vleugels – 295 euro, Zuiver, groen stoel – 245 euro – Hay, gevlochten poef – €79,99 euro – Maisons du Monde, zwarte loungestoel – 363 euro – La Redoute en rieten loungestoel – 726 euro – House Doctor. Table de jardin bois  King 239,95 €Biertafel EWoodproducts € 129,95


Vijf tips voor schone tuinmeubelen

1. Tuinmeubels van kunststof, wicker en staal zijn eenvoudig te poetsen met een emmertje water en een scheut allesreiniger. Gebruik in verband met kans op krassen nooit schuurmiddel of een schuurspons.

2. Sterk vervuilde of verkleurde kunststof tuinmeubels kunt u weer wat opfrissen met een kunststof tuinmeubel vernieuwer.

3. Stalen tuinmeubels kunt u na het schoonmaken insmeren met wat autowas voor extra bescherming.

4. Hout kunt u met een sopje van groene zeep en een harde borstel schoonmaken. Zowel hardhout (teak, eucalyptus, bankirai, meranti, acacia) als zacht hout (vuren, ceder, grenen) knapt daar enorm van op. Zacht hout moet jaarlijks met lak, verf of een impregneermiddel behandeld worden. Dit helpt om de aangroei van schimmels tegen te gaan.

5. Zijn de rugleuningen van je tuinmeubels verstelbaar? Vergeet dan niet om de bewegende delen te controleren. Door wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen waardoor het beslag los kan gaan zitten. Draai het goed aan, maar niet te vast, want dan kan het hout scheuren.


Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Kun je niet wachten tot het zonnetje weer wat vaker tevoorschijn komt en de temperaturen gaan stijgen? Begin dan alvast met het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar. Zo weet je zeker dat jij op de eerste echte lentedag lekker gaat genieten vanuit je luie stoel in de tuin. Benieuwd hoe je je tuin het beste een opfrisbeurt geeft? Lees dan snel verder of Informeer even bij Thienpont de Tuinman Oost-Vlaanderen

Ruim alles op
Het allereerste klusje dat moet gebeuren is niet persé de leukste. Het is namelijk tijd om onkruid te verwijderen, dode takken af te knippen en alle losse bladeren op te vegen. Hierbij geldt wel: hoe beter je het bijhoudt gedurende, hoe minder werk het uiteindelijk is. Mocht je een grote tuin hebben (of dit werk liever uitbesteden) overweeg dan een hovenier in te schakelen.

Ga voor een grondige schoonmaak
Na het opruimen ga je verder met het poetswerk. Maak je tuinbestrating schoon met een hogedrukreiniger en geef je tuinmeubelen ook meteen een flinke poetsbeurt. Vergeet daarnaast niet om de andere accessoires in de tuin (zoals de tuinkabouter en het vogelhuisje) op te frissen. Dit is bovendien het ideale moment om meteen het tuinhuisje en de schutting een likje verf te geven.

Snoei bomen en struiken
Wanneer en hoe je het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort planten en struiken die je in de tuin hebt staan. Vraag dit dus even na in het tuincentrum of raadpleeg het internet. Let er bovendien op dat je niet al te enthousiast snoeit. Sommige struiken hebben hun oude takken nodig om weer mooie en grote bloemen te kunnen krijgen. Ook het snoeiafval heeft soms nog een functie voor bijvoorbeeld het stekken van nieuwe planten.

Pak het gazon aan
Het voorjaar is het perfecte moment om het gazon aan te pakken. Begin met het harken van de molshopen en laat de grasmaaier alvast zijn werk doen. Na het maaien zijn de kale plekken aan de beurt en ga je verder met de grond bemesten. Doe dit bij voorkeur vlak voor een regenbui. Je gazon houd je vervolgens mooi door het regelmatig even te bewateren.

Details maken je tuin af
Je tuin is pas echt klaar voor het voorjaar als je voor de juiste details zorgt. Denk hierbij aan bloemen, planten en buitenverlichting. Uiteraard kun je ook alvast gaan shoppen voor nieuw tuinmeubilair of een bijpassende barbecue. Maak de tuin vervolgens af met een leuke accessoires of maak de kinderen blij met een speelhuisje.